FUD. Jesienna owsianka z figami, gruszką i śliwkami.

 

SONY DSC

 

Składniki:
50 g ( 5 dużych łyżek) płatków owsianych górskich
200 ml ( mniej niż 1 szklanka) mleka
1 gruszka
5 śliwek
1 figa
kostka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka miodu/syropu z agawy
Dodatkowo:
1 łyżka nasion chia
garść orzechów włoskich/ suszonej żurawiny
szczypta cynamonu

SONY DSC

Jak zrobić?
Wsypuję płatki do pojemnika i zalewam zagotowaną wodą, lekko ponad ich poziom. Odstawiam na bok, żeby płatki napęczniały od wody. W tym czasie kroję gruszkę na kostkę, zostawiam kilka plasterków pokrojonych w poprzek. 3 śliwki kroję na ćwiartki pozbawiając ich pestek. Zagotowuję 200 ml mleka, dodaję płatki a następnie pokrojone owoce. Podgrzewam całość na małym ogniu, mieszając. Dosładzam w trakcie gotowania łyżką syropu z agawy/miodem. Jeśli owsianka robi się za gęsta, dolewam wody. Przekładam do miseczki.  Na wierzchu kładę plasterki gruszki i ćwiartki śliwek oraz figę pokroją na plastry. Posypuję startą gorzką czekoladą, albo cynamonem.  Żeby owsianka była bardziej pożywna dodaję łyżkę nasion chia, garść orzechów włoskich.

sciaga owsiankaj

Podziel się na:
  • Print
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay