FUD. Jaglane Rafaello

20150720_105639

Składniki:

– 2 szklanki mleczka kokosowego ( może być mleko 2%)
– 2 łyżki syropu z agawy ( lub ok. 2 łyżek miodu)
– 50 g kaszy jaglanej
– 10 g prażonych płatków migdałowych
– 20 g wiórek kokosowych

Mleko przelewamy do garnka, dodajemy 2 łyżki syropu (miodu) i zagotowujemy. W przypadku tego przepisu świetnie sprawdzi się również mleko domowej roboty z wiórek kokosowych, o którym pisałam przyrządzając pudding z nasionami chia. ( TUTAJ). Przepłukaną kaszę jaglaną dodajemy do zagotowanego mleko i wsypujemy wiórki kokosowe. Całość gotujemy na małym ogniu przez 15 min.
(Do mleka można dodać również kaszę, która była już wcześniej ugotowana, wówczas podgrzewać maksymalnie przez 5 min.) Na patelni prażymy płatki migdałowe. Masę przekładamy do miski i dosypujemy płatki , całość blendujemy. Można podawać na ciepło, ale ja wolę schłodzić deser przez noc w lodówce i wówczas mam gotowe śniadanie. Z tego przepisu wyjdą dwie duże porcje pożywnego śniadania, bądź 4 mniejsze jako idealny poczęstunek do kawy.

jaglane rafaello sciaga jaglane_rafaello_fud_gefanka

Podziel się na:
  • Print
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay