FUD. CHIA PUDDING KOKOSOWO – TRUSKAWKOWY

 

pudding_chia_lifestyle_gefanka

 

Składniki:

Na domowe mleko z wiórek kokosowych:
– 1 i 1/3 szklanki wiórek kokosowych
– 2 szklanki gorącej wody

Na pudding na bazie mleka:

– 2 łyżki nasion chia
– 100 g truskawek
– 2 kostki gorzkiej czekolady

 

Opcjonalnie łyżka miodu, albo łyżka syropu z agawy.

 

Domowe mleko z wiórek kokosowych:
Zalewamy wiórki szklanką gorącej wody i odstawiamy na minimum 2 godziny. Następnie przekładamy do blendera dolewamy pół szklanki gorącej wody i mielimy. Uzyskany płyn należy przecedzić przez gazę, dolać pół szklanki wody i jeszcze raz zblendować, jeszcze raz przecedzić.

Nasiona wsypujemy do słoika i zalewamy szklanką uzyskanego mleka. Dosypujemy garść wiórek kokosowych. ( Słoik zakręcamy i potrząsamy żeby ziarenka się nie posklejały.  Wkładamy do lodówki na całą noc. Rano dodajemy mus ze zmiksowanych truskawek, posypujemy startą gorzką czekoladą.

pudding chia

UWAGA! NIE ZALECA SIĘ SPOŻYWANIA NASION CHIA OSOBOM, KTÓRE CIERPIĄ NA CHOROBY UKŁADU POKARMOWEGO!

Źródła:

http://www.naturalna-medycyna.com.pl/nasiona-chia-10-wlasciwosci-zdrowotnych-nasiona-chia.html
http://wegetarianka.blox.pl/2012/10/DOMOWE-MLEKO-KOKOSOWE-Z-WIORKOW.html

Podziel się na:
  • Print
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay