Gold giant cupcake

 

gold_giant_cupcake_fashion_food_gefanka

 

Tym razem nie będzie u mnie banalnie- świątecznie. Nie pokażę outfitu do zasiadania przy stole, nie będę życzyć smacznego jajka. Tylko zaprezentuję coś słodkiego stworzonego specjalnie pod jedną z moich stylizacji. Będąc totalnie oczarowana talentem Natalii z Małej Cukierenki polecam Gold Giant Cupcake…

 

golden_cupcake_fashion_food

3

5

6

gold_giant_cupcake_fashion_food_gefanka

Wykonanie ciasta i fotografia: Mała Cukierenka
Fotografia stylizacji: Fotografia Cyfrowa
Stylizacja mojego autorstwa

Przepis

Czekoladowa gigantyczna babeczka w złocie

 

Składniki na formę w kształcie gigantycznej babeczki:

Ciasto (składniki mają być w temperaturze pokojowej):

250g mąki (użyłam tortowej)

1 płaska łyżeczka sody

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

3 łyżki kakao

200g cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

200ml oleju

220ml maślanki

3 jajka lekko ubite widelcem

Do przełożenia:

6 łyżek nutelli

Krem:

160g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)

300g cukru pudru

5-6 łyżek mleka

2 krople aromatu śmietankowego

złoty barwnik spożywczy

Dodatkowo:

około 200g masy marcepanowej

około 200g czarnego lukru plastycznego

czerwony motylek z lukru lub marcepanu

złoty barwnik spożywczy w sprayu (niekoniecznie)

3-4 kruche ciasteczka

 

Ciasto:

1. Wymieszać razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i przesiać. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.

 

2. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.

 

3. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach.

 

4. Formę na gigantyczną babeczkę wysmarować dobrze tłuszczem i posypać mąką lub kakao. Ciasto przełożyć do formy, trochę więcej ciasta proszę nalać do podstawy babeczki, mniej do „kapelusza”. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół i piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia i ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki.

 

5. Obie części babeczki wyrównać tak, aby gdy położymy jedną na drugiej, dobrze do siebie przylegały. Spód babeczki przekroić w poziomie dwa razy (otrzymamy 3 krążki). Pierwszy krążek posmarować 2 łyżkami nutelli i przykryć drugim krążkiem. Znów posmarować go 2 łyżkami nutelli i przykryć trzecim krążkiem.

 

Krem:

6. Masło ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2 minuty. Dodać do niego cukier puder i ucierać jeszcze przez około 4-5 minut. Dodać mleko, aromat, barwnik i ucierać jeszcze przez około 1 minutę.

7. Część babeczki przełożonej nutellą odwrócić do góry dnem i posmarować cienko kremem.

 

8. Marcepan zagnieść i rozwałkować, nakryć nim odwróconą część babeczki. Wyrównać, docisnąć, niepotrzebne skrawki obciąć i odstawić na chwilę do wyschnięcia.

 

9. Część babeczki z marcepanem odwrócić. Zagnieść i rozwałkować czarny lukier. Wyciąć z niego okrąg o średnicy około 23cm i przenieść go na środek babeczki. Docisnąć z wierzchu do brzegów marcepana, ale uważać, żeby lukier został pofałdowany.

 

10. Z wierzchu babeczki wyciąć z czarnego lukru środek i ciasto posmarować 2 łyżkami nutelli.

 

11. Drugą część babeczki posmarować cienko kremem i położyć go na wierzchu ciasta w marcepanie.

 

12. Resztą kremu ładnie posmarować wierzch ciasta. Część przełożyć do szprycy i zrobić ozdobne rozetki. Na kremie ułożyć ciasteczka i całość spryskać złotym barwnikiem w  sprayu. Na samej górze położyć motylka.

Szczególne podziękowania dla Natalii z Małej Cukierenki

Podziel się na:
  • Print
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • yoschimoto

    Mmmm….wygląda przecudnie, piękności-pyszności 😉

    • gefanka

      Yoschimoto mam nadzieję, że Natalia jeszcze kiedyś nas ugości…

  • Rykoszetka

    oooo ekstra! 🙂

  • Karo

    Piękna. Cukiernicze dzieło sztuki:). Ale nazwa „złota” chyba przesadzona;). Do tego w angielskiej wersji powinno być „gold” a nie „golden”.

    • gefanka

      Prawo autorki do nadania nazwy własnej twórczości;)

  • Natalia – Mała Cukierenka

    Oczywiście że ugoszczę:) już myślę nad następnym projektem, ale nie mam jeszcze zdjęć z ostatniej sesji:/ ,
    co do babeczki to trochę rzeczywiście słabo widoczny jest złoty, muszę poszukać lepszych barwników i wydawało mi się że wszędzie było „gold” 🙂 pozdrawiam ciepło

  • fashionwall.pl

    Twój Fashion Food look trafił do naszych najlepszych stylizacji (filtr najlepsze). Życzymy wielu głosów WOW! Prosimy o uzupełnienie profilu na fashionwall.pl tak aby użytkownicy mogli trafić na Twój cudny blog i profil facebook

  • Mon Cherries

    pysznosci 🙂
    jestem zachwycona fryzura.